Psychologie sportu v praxi

Asociace psychologů sportu a Fakulta tělesné kultury Univerzity Palackého v Olomouci pořádají již 11. ročník odborné konference Psychologie sportu v praxi – tentokráte „bez frází“ s podtitulem Jak máme mluvit o mentálním zdraví ve sportu?.

„Po více než dvouleté pauze způsobené pandemií Covid-19 se na vás opět velmi těšíme při tradičním konferenčním setkání v Olomouci, tentokráte na téma „Mentální zdraví ve sportu“. Nejen v souvislosti s některými „kauzami“ na proběhlých letních OH v Tokiu vnímáme toto téma jako zásadní a rádi bychom ho důkladně prodiskutovali z mnoha různých pohledů – odborně psychologického, mediálního, trenérského a v neposlední řádě z pohledu samotných vrcholových sportovců. Jako praktický výstup vám chceme nabídnout základní doporučení pro zvládání (rozpoznávání a prevenci, reagování a zvládání) některých psychických problémů, které se v oblasti výkonnostního a vrcholového sportu objevují častěji, než bychom si sami přáli.“

Změna v organizaci konference

Dnes (25. 01. 2022) byly rozeslány podrobné informace s organizačními pokyny včetně odkazu na on-line přenos pomocí MS Teams. Pokud někdo tyto informace neobdržel, kontaktujte organizační garantku, Mgr. Lucii Špatenkovou (lucie.spatenkova@upol.cz).

V návaznosti na aktuální podmínky bylo rozhodnuto, že konference bude uskutečněna v on-line podobě. Pozvaní řečníci budou fyzicky přítomni v místě konání konference a celá konference bude všem účastníkům přenášena on-line formou v prostředí MS Teams (bez potřeby zřízení vlastního účtu - podrobnější informace obdrží všichni účastníci v dostatečném předstihu). Z tohoto důvodu byl zrušen společenský večer a také o 50 % snížen konferenční poplatek. V případě, že jste již na konferenci přihlášeni a konferenční poplatek uhradili, budete kontaktováni a tato část finančních prostředků Vám bude vrácena zpět. Aktualizovaná výše konferenčního poplatku je zveřejněna v části Konferenční poplatek.

Termín

28.–29. 1. 2022

Místo

aula | NA 4.20
budova NA | budova děkanátu

Fakulta tělesné kultury
Univerzity Palackého v Olomouci
třída Míru 117 | 771 11  Olomouc

Přijedete-li vlakem, k areálu fakulty vás z hlavního nádraží doveze tramvaj linky 7 směr Neředín, krematorium. Fakulta se nachází poblíž konečné zastávky. Případně je možné využít též autobus linky 26 směr Topolany, vystoupíte opět na zastávce Neředín, krematorium. Jízdenku na MHD lze zakoupit v automatu ve vestibulu nádraží. Základní jízdenka stojí 18 Kč a platí 40 minut v pracovní dny a 60 minut v sobotu a neděli. Jízdenku je možné si koupit i formou SMS, informace a ceník najdete na zastávkách MHD.

Přijedete-li do Olomouce autobusem, z autobusového nádraží je nutné se dostat na terminál MHD u hlavního vlakového nádraží: pěšky (cca 10 minut chůze) nebo ze zastávky Autobusové nádraží, podchod tramvají linky 4, případně autobusy MHD linek 12, 14, 15 nebo 19. Z hlavního nádraží pak pokračujte tramvají linky 7 směr Neředín, krematorium.

Pořádají

Asociace psychologů sportu ČR
projekt „Bez frází“
Fakulta tělesné kultury Univerzity Palackého v Olomouci

Odborný garant

Mgr. Michal Šafář, Ph.D.
předseda Asociace psychologů sportu ČR
a děkan
Fakulta tělesné kultury
třída Míru 117 | 771 11  Olomouc
T: +420 585 636 001
E: michal.safar@upol.cz

Administrativní garant

Mgr. Lucie Špatenková
asistentka děkana
Fakulta tělesné kultury
třída Míru 117 | 771 11  Olomouc
T: +420 585 636 009
E: lucie.spatenkova@upol.cz

Pozvaní řečníci

Mgr. Veronika Baláková, Ph.D.

 Sportovní psycholožka, která vystudovala FTVS a FF UK. Sportovní psychologii studovala na Glamorgan University ve Walesu. Při své práci používá nejen trénink psychologických dovedností a prvky koučování, ale působí také psychoterapeuticky (konkrétně KBT, ve výcviku u prof. Praška). V současné době vyučuje Psychologii sportu na FF UK v Praze, pět let také učila na FTVS UK. Již několik let spolupracuje s Centrem sportovní medicíny pod vedením MUDr. Dostála a stará se o přední české sportovce nejen z řad členů VSC Victoria (Kateřina Kudějová, Tereza Neumanová, trenérka Petra Škábová, Veronika Pecková aj.).

odkaz

Mgr. Ilona Burgrová

Bývalá basketbalová reprezentantka, účastnice OH 2012 v Londýně, vicemistryně světa z roku 2010 a vítězka Euroligy 2015. Vystudovala magisterský obor zabývající se propagací a výukou veřejného zdraví na americké Universitě Jižní Karolíny. Svoje vzděláni pak doplnila v roce 2019 studiem oboru Sportovní diplomacie. V současnosti je členkou Komise sportovců a předsedkyní Komise rovných příležitostí ve sportu Českého olympijského výboru. Věnuje se také trénování basketbalové mládeže v pražském klubu Jižní Supi.

Mgr. Barbora Černošková

Sportovní redaktorka a moderátorka. V České televizi působí od roku 2004, uvádí hlavní sportovní zpravodajskou relaci Branky, body, vteřiny. První žena, která moderovala olympijské studio ČT přímo z místa Her (Soči 2014). Bývalá vrcholová sportovkyně, česká reprezentantka v synchronizovaném plavání.

Mgr. Lucie Fabíková

Trojnásobná nejlepší házenkářka ČR, dvojnásobná mistryně CŘ, dvojnásobná bronzová medailistka v nejvyšší Norské soutěži, účastnice ligy mistrů. V současné době středoškolská učitelka a vedoucí trenérka mládeže v DHK Zora Olomouc. Hrdá absolventka FTK UP.

Martin Kolomý

Martin Kolomý je pravidelným účastníkem rally v kategorii kamionů. Stal se vítězem El Chott rally v letech 2011, 2012, 2013, 2016. Je několikanásobným účastníkem Rally Dakar (2012 – 5. místo, 2013 – 6. místo, 2015 – 5. místo, 2016 – 17. místo, 2017 – 15. místo (vítěz 1. etapy), 2018 – 11. místo). 2015 se stal mistrem Číny v China Truck Racing Championship. V roce 2015 zvítězil v závodech Baja Poland a Baja Bohemia.

Mgr. Petr Krol

Profesně se profiluje jako psycholog sportu. Působí také jako školní psycholog. Věnuje se lektorské činnosti v rámci odborného vzdělávání sportovních trenérů. Přednáší na Fakultě tělesné kultury Univerzity Palackého v Olomouci. Je členem Asociace psychologů sportu ČR. Jako sportovec preferuje individuální sporty a lední hokej, kterému se aktivně věnuje od dětství.

Mgr. Simona Kubová (Baumrtová), Ph.D., MBA

Mistryně Evropy v plavání, několikanásobná evropská a světová medailistka, držitelka 8 českých rekordů, trojnásobná účastnice Olympijských her. Vystudovala magisterský obor fyzioterapie a získala doktorský titul z kinantropologie.

odkaz

doc. PhDr. Alice Němcová Tejkalová, Ph.D.

Alice Němcová Tejkalová je děkankou Fakulty sociálních věd UK. Má za sebou úspěšnou kariéru televizní sportovní novinářky. Založila také a osm let vedla občanské sdružení Handisport.cz, dlouhodobě spolupracuje s neziskovou organizací Asistence o.p.s. Zabývá se analýzou stavu žurnalistiky v mezinárodním projektu Worlds of Journalism Study, od roku 2019 je spolukoordinátorkou středo a východoevropského regionu. Je členkou Rady PROGRES 19, v jehož rámci vede tým zabývající se výzkumem sportovní žurnalistiky.

Rosťa Novák

Herec a principál divadelního souboru Cirk La Putyka, který se věnuje žánru "nový cirkus". Jeho umělecko-divadelní činnost často obsahuje prvky výkonnostního sportu. Syn Matyáš je reprezentantem ve skocích na trampolíně.

příběh z Bez frází

Jan Pernica

Fyzioterapeut, který se jako člen týmu Tatra Buggyra Racing třikrát zúčastnil Dakarské Rally, Rally Hedvábná Stezka a Rally Sahara, kde doprovázel jezdce Martina Kolomého, Aleše Lopraise a Martina Šoltyse. Dlouhodobě spolupracuje se Svazem lyžařů ČR, zúčastnil se MS ve Val d'Isère , Garmisch-Partenkirchenu, Schladmingu a Cortině d’Ampezzo. Sedmkrát byl členem výpravy MS juniorů a pečoval o zdraví závodníků na mnoha světových pohárech v alpském lyžování. Spolupracoval s Ondřejem Bankem, Kryštofem Krýzlem, Martinem Vráblíkem a dalšími.

Mgr. Hana Pernicová, Ph.D.

Působí jako pedagog na Fakultě tělesné kultury Univerzity Palackého v Olomouci, kde vyučuje psychologii a psychologii sportu. Studovala obor psychologie – tělesná výchova a doktorské studium zaměřené na psychologii sportu. Věnuje se psychické přípravě sportovců. Zaměřuje se na individuální a týmovou psychickou přípravu, mentální trénink a koučink. Lektoruje kurzy pro trenéry. Je členkou Asociace psychologů sportu ČR. Hrdá absolventka FTK UP.

odkaz

Mgr. Pavel Petřikov

Bývaly reprezentant ČR v judu. Účastník dvou olympijských her, 5.místa z MS a ME. Po celou dobu vedený svým otcem, taktéž bývalým úspěšným reprezentantem v judu. Nyní trenér reprezentačního výběru juniorů ČR a vedoucí Sportovního centra mládeže v Hradci Králové. Hrdý absolvent FTK UP.

František Prachař

Sportovec píšící o sportu, v letech 2003-2016 redaktor deníku Sport. Od roku 2017 spolutvůrce projektu Bez frází, který dává prostor inspirativním osobnostem formou autorizovaných příběhů, podcastů, filmových dokumentů a live eventů. Hrdě studoval FTK UP.

Mgr. André Reinders

Hlavní trenér klubu Reinders MMA, kde se připravují přední čeští bojovníci Karlos Vémola, Miloš Petrášek, Filip Macek, Michal Martínek a Magdaléna Šormová. Český šampion a profesionální mistr Evropy v MMA, vystudovaný politolog.

příběh z Bez frází

Ing. Alice Roubalová

Bývalá reprezentantka ve stolním tenise, několikanásobná mistryně republiky, držitelka několika medailí z Mistrovstvím Evropy juniorů, juniorská mistryně Evropy ve čtyřhře, 21. hráčka světového žebříčku žen. Vystudovala VŠCHT a na FTVS obor trenérství. Po ukončení aktivní sportovní kariéry se začala věnovat trenérské a funkcionářské činnosti, byla předsedkyní Komise vrcholového sportu, později předsedkyní Dozorčí rady České asociace stolního tenisu. Zajímá se o nadační činnost, spolupracuje s Českou asociací paraplegiků na projektu hledání pracovních příležitostí pro vozíčkáře, aktivně se zapojuje do řešení problematiky sexuálního obtěžování ve sportu.

Mgr. Martina Součková

Trenérka veslařů VK Slavia Praha, tisková mluvčí Českého hydrometeorologického ústavu. Bývalá juniorská reprezentantka, několikanásobná mistryně republiky ve veslování. Hrdá absolventka FTK UP Olomouc.

odkaz

příběh z Bez frází

Mgr. Michal Šafář, Ph.D.

Předseda Asociace psychologů sportu ČR, přednáší sportovní psychologii a mentální trénink na FTK a FF UP v Olomouci. Ve své konzultační praxi se zaměřuje na aplikaci psychologické přípravy a mentálního tréninku ve vrcholovém sportu. Hrdý absolvent FTK UP.

doc. PhDr. Dana Štěrbová, Ph.D.

Je klinickou psycholožkou, manželskou a rodinnou poradkyní, a také supervizorkou mimo jiné v oblasti psychologie sportu. Působí jako pedagog na Fakultě tělesné kultury Univerzity Palackého v Olomouci. Přednáší klinickou psychologii, věnuje se tématům sexuality u různých skupin, včetně sportovců. Je členkou Asociace psychologů sportu ČR. Mezi její zájmy patří malování a hra na buben Taiko. Jejím nejoblíbenějším sportem je basketbal. Aktivně se věnuje fitness.

Mgr. Kateřina Vejvodová

Sportovní psycholožka a mentální koučka. Hrála závodně tenis. Při práci propojuje vzdělávání sportovců, které kombinuje s koučováním a mentoringem. Je autorkou dvou vzdělávacích online kurzů - jeden je určen pro rodiče sportujících dětí (8-12 let) a druhý pro vrcholové sportovce, kteří se připravují na důležitou událost sezóny. Vystudovala sportovní psychologii na Floridské státní univerzitě.

odkaz

Mgr. Monika Vlčková

Bývalá reprezentantka a mnohonásobná mistryně České republiky v moderní gymnastice. Závodní kariéru ukončila v roce 2016, po neúspěšné kvalifikaci na LOH v Riu. V současné době trenérka a pyšná máma dvou dětí. Zakladatelka workshopů GYMGYM „gymnastky gymnastkám”, kde své zkušenosti a lásku k moderní gymnastice předává spolu s dalšími reprezentantkami mladším generacím. Hlavní myšlenkou projektu GYMGYM je pozitivní přístup k dětem, umocněný přátelskou atmosférou během tréninku.

příběh z Bez frází

Mgr. Michal Vičar, Ph.D.

Sportovní psycholog a vysokoškolský pedagog. V rámci své odborné činnosti se specializuje na témata spojená se sportovním talentem, psychodiagnostikou a psychickými vlastnostmi spojenými s rozvojem výjimečnosti. Spolupracuje s řadou vrcholových sportovců. Je vášnivým muzikantem, cestovatelem, autorem cestopisu Embéčkem kolem světa a stejnojmenného televizního dokumentu.

Rámcový časový harmonogram

pátek | 28. 1.  

12:00–12:30

slavnostní zahájení

12:30–15:00

Mgr. Michal Šafář, Ph.D. – Jak máme mluvit o mentálním zdraví ve sportu?

Diskuse
Média: František Prachař (BezFrází), Mgr. Barbora Černošková (ČT sport), doc. PhDr. Alice Němcová Tejkalová, Ph.D. (FSV UK)
Sportovec: Mgr. Simona Kubová (Baumrtová), Ph.D., MBA (plavání), Mgr. Martina Součková (veslování)

15:00–15:30 coffee break
15:30–17:30

Mgr. Veronika Baláková, Ph.D. – Poruchy příjmu potravy ve sportu

Diskuse
Sportovec: Mgr. Monika Vlčková (moderní gymnastika)
Trenér: Mgr. Andre Reinders (MMA)

17:30–17:50 přestávka
17:50–19:30

Mgr. Kateřina Vejvodová Rodiče a děti ve sportu

Diskuse
Pavel Petřikov (judo), Rosťa Novák (Cirk La Putyka)

20:00–24:00 společenský večer
sobota | 29. 1.
08:30–10:30

Mgr. Hana Pernicová, Ph.D. – Psychika a sportovní zranění

Diskuse
Jan Pernica (fyzioterapeut), Martin Kolomý (motosport, Dakar)

10:30–11:00 coffee break
11:00–13:00

doc. PhDr. Dana Štěrbová, Ph.D. & Mgr. Petr Krol – Sexualita a sport – o čem nemluvíme?

Diskuse
Mgr. Ilona Burgrová (basketbal), Ing. Alice Roubalová (stolní tenis)

13:00–14:00 oběd
14:00–16:00

Mgr. Michal Vičar, Ph.D. Zdravý rozvoj sportovního talentu

Diskuse
Mgr. Lucie Fabíková (házená)

16:00 zakončení konference

Změna programu vyhrazena.

Registrace

Registraci proveďte prostřednictvím registračního formuláře. Po úspěšně provedené registraci, obdržíte na Váš e-mail, který jste při registraci zadali, kopii vyplněného registračního formuláře.

Dotazy do diskusí

Své dotazy a náměty do jednotlivých sekcí a diskusí můžete zasílat pomocí vytvořeného formuláře, buď dopředu před zahájením konference nebo i v jejím průběhu.

Konferenční poplatek

  konferenční poplatek
(bez společenského večera)
konferenční poplatek
(včetně společenského večera)
Základní konferenční poplatek 1490 745 CZK
| 58 29 EUR
1990 CZK
| 77 EUR
Zvýhodněný konferenční poplatek pro  studenty prezenčního studia
a členy Asociace psychologů sportu ČR
990 495 CZK
| 39 20 EUR
1490 CZK
| 58 EUR

Součástí konferenčního poplatku jsou coffee breaky a sobotní oběd. Přijetím platby konferenčního poplatku na účet příjemce se registrace stává závaznou. Z důvodu omezené kapacity konference rozhoduje pořadí přihlášení, respektive datum úhrady konferenčního poplatku. Platba konferenčního poplatku na místě nebude možná.
Pro akceptaci úhrady studentského poplatku musí účastník konference – student zaslat e-mailem kopii první dvojstrany indexu nebo potvrzení o studiu na adresu administrativního garanta (lucie.spatenkova@upol.cz).
Zaškrtnutím políčka „ano“ u vystavení daňového dokladu a zadáním fakturačních údajů v registračním formuláři, obdržíte při prezenci daňový doklad o zaplacení konferenčního poplatku.

Platby | CZK

číslo účtu | 19-1096330227/0100
IBAN | CZ09 0100 0000 1910 9633 0227
SWIFT CODE | KOMBCZPP
variabilní symbol | 995121021
zpráva pro příjemce | příjmení a jména účastníka/ů

Platby | EUR

číslo účtu | 43-3855090287/0100
IBAN | CZ98 0100 0000 4338 5509 0287
SWIFT CODE | KOMBCZPP
variabilní symbol | 995121021
zpráva pro příjemce | příjmení a jména účastníka/ů

Poznámky k platbě

Při zadání platby konferenčního poplatku je důležité uvést variabilní symbol platby, abychom snáze přiřadili Vaši platbu právě ke konferenci Psychologie sportu v praxi. „Do zprávy příjemce“, někdy je pole označováno jako „popis pro příjemce“, uveďte Vaše příjmení a jméno. V případě, že platíte jedním příkazem k úhradě za více účastníků konference, uveďte příjmení a jména všech.
V případě, že formulář Vašeho elektronické bankovnictví nerozděluje číslo účtu/protiúčtu na dvě pole, tj. „předčíslí/prefix a číslo účtu“, uveďte do pole čísla účtu/protiúčtu celé číslo účtu bez oddělujícího spojovníku (191096330227). Kód banky 0100 je kód Komerční banky, a. s.

Covid opatření a podmínky storna

Dne 10. 1. 2022 bylo rozhodnuto, že konference se uskuteční v on-line podobě. Aktuální informace jsou zveřejněny v části Změna organizace konference.

S ohledem na velmi nejistou situaci ohledně vývoje pandemie Covid-19 bude počet účastníků konferenci omezen na 100 a vstup podmíněn dodržením pravidla O-N-T (případně jeho modifikací v souladu s platnými nařízeními). V případě výrazného zájmu o účast na konferenci zvážíme i možnost doplnění on-line varianty.

Storno poplatky:
Do 14. 1. 2022 – 0 %.
Od 14. 1. 2022 – s doložením zdravotních důvodů 30 %.
V případě nemožnosti konání konference z epidemických důvodů bude nabídnuta varianta přesunutí termínu nebo vrácení plné částky.

Ubytování

Ubytování si účastníci konference zajišťují a hradí sami. Pro základní přehled ubytovacích kapacit hotelů, penzionů a dalších ubytovacích zařízení v Olomouci Vám zajisté dostatečně poslouží katalog ubytování na turistickém portále města Olomouce. Krátkodobé ubytování nabízí rovněž Správa kolejí a menz Univerzity Palackého v Olomouci, koleje přímo v Kampusu Neředín.

Nastavení cookies a ochrany soukromí

Na našich webových stránkách používáme soubory cookies a případné další síťové identifikátory, které mohou obsahovat osobní údaje (např. jak procházíte naše stránky). My a někteří poskytovatelé námi využívaných služeb, máme k těmto údajům ve Vašem zařízení přístup nebo je ukládáme. Tyto údaje nám pomáhají provozovat a zlepšovat naše služby. Pro některé účely zpracování takto získaných údajů je vyžadován Váš souhlas. Svůj souhlas můžete kdykoliv změnit nebo odvolat (odkaz najdete v patě stránek).

(Technické cookies nezbytné pro fungování stránek. Neobsahují žádné identifikační údaje.)
(Slouží ke statistickým účelům - měření a analýze návštěvnosti. Sbírají pouze anonymní data.)
(Jsou určeny pro propagační účely, měření úspěšnosti propagačních kampaní apod.)